top of page

Van vakantie-modus naar school-modus: hoe ouders hierbij kunnen ondersteunen

De zomervakantie: heerlijk een aantal weken niksen, geen school en zelf kunnen bepalen wat je wilt doen. 

Veel hoogbegaafde kinderen houden van hun vrijheid. Ze kunnen lekker hun eigen gang gaan: even helemaal opgaan in hun spel, fantasie of dromen. 


Soms kan het uiteraard ook een uitdaging zijn voor jou, als ouder, omdat de verveling kan toeslaan en jouw kind er niet gezelliger op wordt. De balans vinden tussen overprikkeling en onderprikkeling kan lastig zijn. 


En dan komt daar weer de dag dat je naar school moet na 6 weken lang relaxen.

Het kan zijn dat je dit al merkt aan jouw kind. De laatste dagen van de vakantie wil jouw kind ineens niks meer, is sneller geïrriteerd en wil nóg meer zelf bepalen. Voor je het weet, kom je in allerlei discussies en is er veel strijd “om niks”. Enorm zonde, zo de laatste dagen van de vakantie.

Je baalt er zelf ook van, want je wilt het juist gezellig hebben met elkaar zodat je terug kunt kijken op een fijne vakantieperiode. 


Waarom is mijn kind zo snel boos tijdens het einde van de vakantieperiode?

Het gedrag van jouw kind komt altijd ergens vandaan. Een hoogbegaafd kind (wat hoogbegaafdheid inhoudt, vind je hier) kan de overgang van de vakantie naar school spannend vinden. Of wanneer jouw kind niet te motiveren is voor school, heeft jouw kind totaal geen zin om naar school te gaan en baalt ervan. Dit kan allemaal de oorzaak zijn van het gedrag. Ieder kind reageert op zijn eigen manier. Het ene kind wordt stiller en kruipt in een hoekje. Wanneer jouw hoogbegaafde kind een sterke wil heeft, gaat het de strijd aan en start allerlei discussies. Een hoogbegaafd kind met een sterke wil kan vaak veel argumenten verzinnen en weet precies hoe hij de discussie met jou aan kan gaan. 



Moet ik het gedrag van mijn kind dan maar accepteren?

Zeker niet, maar wanneer je achter het gedrag kunt kijken, kun je zien wat er speelt bij jouw kind. Je kunt jezelf afvragen waarom jouw kind dit gedrag op dit moment laat zien. Wanneer je de reden ervan weet, kun je jouw kind gaan begrijpen, waardoor jouw kind zich gezien voelt. Hierdoor kan het gedrag al afnemen. 


Een hoogbegaafd kind kan verschillende redenen hebben waarom het niet naar school wil. De meeste redenen om niet naar school te willen die ik hoor van hoogbegaafde kinderen zijn:


  • school is stom en saai. Wanneer jouw hoogbegaafde kind het werk makkelijk en niet uitdagend vindt, kan jouw kind school enorm stom en saai vinden. Alles is te makkelijk, de uitleg duurt te lang en jouw kind vraagt zich af wat hij daar doet. Stom en saai kan soms de betekenis hebben dat jouw kind bepaalde dingen juist moeilijk vindt. Op een gegeven moment kan de stof moeilijker worden en kan het gebeuren dat jouw kind iets niet ‘in 1 keer’ kan. Dat is stom, want jouw kind is gewend om alles in 1 keer te kunnen. 

  • De leerkracht doet altijd zo streng. Het kan zijn dat de leerkracht van jouw kind soms een boze toon heeft of dat de mimiek van de leerkracht een bepaalde uitstraling heeft. Voorbeeld: de leerkracht schreeuwt altijd tegen Jan dat hij stil moet zitten en er niet doorheen moet praten. Wanneer de leerkracht het 3 keer gezegd heeft, kijkt hij heel boos naar Jan. Jouw kind kan hiervan schrikken. Een hoogbegaafd kind heeft behoefte aan een veilige verbinding met een volwassene. De opmerkzaamheid van jouw kind (op toon, mimiek en gevoel) kan hem overspoelen.

  • Ik krijg nu weer meer werk en ik ben bang dat ik het niet ga redden. Jouw kind kan het overzicht kwijt raken door alles wat er van hem verwacht wordt. Hoogbegaafde kinderen kunnen taken soms heel groot maken in hun hoofd.

  • Het is altijd zo druk in de klas, iedereen maakt herrie. Ik word er moe van. Een hoogbegaafd kind neemt meer prikkels bewust waar. Door de opmerkzaamheid van jouw kind, ontgaat hem weinig. Hij ziet precies wat er waar en met wie in de klas gebeurt en ziet ook nog wat er zich buiten allemaal afspeelt. Zijn emmer is dus ook eerder gevuld. 

  • Ik moet nu weer doen wat de leerkracht zegt en thuis kan ik veel meer zelf bepalen wat ik doe. Hierin zie je de grote behoefte aan autonomie terug bij hoogbegaafde kinderen. 


De overgang van de zomervakantie naar weer een nieuwe schoolperiode kan dan ook intens zijn. Jouw kind vindt het juist heerlijk om lekker thuis te zijn. Hij kan dan veel meer zelf bepalen en jij bent vaker in de buurt. En dat is heerlijk voor jouw kind. De aanwezigheid van jou, als ouder (zijn veilige haven), maakt dat jouw kind zich beter kan ontspannen.

Jij weet vaak ook precies wanneer wat nodig is voor jouw kind. Je ziet al aan zijn gezicht wanneer het teveel wordt of wanneer hij echt iets moet eten (het bekende HANGRY gevoel).Dat is voor jouw hoogbegaafde kind enorm fijn: iemand die hem zo goed begrijpt en weet wat hij nodig heeft. 


Sommige hoogbegaafde kinderen willen nog helemaal niet praten over school in de laatste vakantieweek. Laat dit vooral zo. Je hoeft het niet op te lossen. Je hoeft er enkel te zíjn en de gevoelens van jouw kind te erkennen. 

 Een ander hoogbegaafd kind wil juist weten waar hij aan toe is en wil dat niet plotseling (een dag van tevoren) geconfronteerd worden met school. Kijk wat jouw kind nodig heeft en begin een aantal dagen van tevoren over het ritme van school. Doe dit kort, maak terloops een opmerking in plaats van een heel gesprek te voeren. Je kunt het ook eerst betrekken op jezelf, bijvoorbeeld: “nou, de laatste 3 dagen gaan in. Maandag ga ik weer aan het werk, even denken wat ik aan ga trekken en wat ik allemaal nodig heb”. Verder hoef je dan nog niks over school te zeggen. Jouw kind weet echt wel dat hij dan ook weer naar school gaat óf hij vraagt het dan aan jou (en dan kun je antwoorden dat school dan ook weer begint). Een erkenning geeft helpt dan altijd. (irritant hè of stom hè?)



Wat kun je doen ter voorbereiding op de overgang naar school voor jouw hoogbegaafde kind?

Er zijn verschillende opties. Je kunt samen met jouw kind kijken wat werkt.


→ Maak samen een plan hoe jouw kind wil dat de dag verloopt.

Waar heeft jouw kind behoefte aan? Misschien wil jouw kind de eerste paar dagen wel hulp van jou met het uitzoeken van de kleding. Of wil jouw kind dat jij zijn tas inpakt. Weet dat de overgang heel zwaar kan zijn voor jouw kind. Het kan dan helpen om bepaalde dingen, die jouw kind normaal gesproken allemaal zelf doet, even voor jouw kind te doen. Wanneer jouw kind weer gewend is, kan hij dat zelf weer doen. Het plan kan bijvoorbeeld zijn: 1. uit bed 2. eten (20 minuten) 3. spelen (15 minuten) 4. Aankleden (10 minuten) 5. tanden poetsen (5 minuten) 6. Tas inpakken (5 minuten) 7. Schoenen en jas aan (3 minuten) 8. Papa/ mama/ dieren gedag zeggen (5 minuten)

Op deze manier kun je samen kijken wanneer je wat gaat doen. Hang dit bijvoorbeeld ook op een briefje en houd je zelf ook aan deze volgorde. Zo kan jouw kind op het briefje kijken en na iedere activiteit kijken wat hij kan doen.


Leg spullen van tevoren klaar: gymspullen, tassen, broodtrommels etc.


Zorg dat je zelf rustig en ontspannen bent.

Misschien dat jouw kind geen zin heeft en met alles tegenwerkt. Het helpt dan niet om jouw kind te pushen. Heb begrip voor zijn gevoelens.


Geef een extra knuffel: jouw kind gaat jouw aanwezigheid missen.

Hij heeft de afgelopen weken veel tijd met jou gehad en is nu weer meerdere uren per dag zonder jou. Extra knuffelen in de ochtend kan hierbij helpen. Je kunt ook iets meegeven aan jouw kind wat hem helpt herinneren aan jou. 

Later starten op school

Mocht je dit kunnen regelen (en als jouw kind dit wilt): laat jouw kind 10 minuten later binnenkomen. De drukte op het schoolplein en in de klas is dan al een stuk minder, waardoor jouw kind minder overprikkeld raakt tijdens het begin van de dag. Sommige kinderen willen het liefst als eerste zijn, zodat zij als eerste het plekje in de klas kunnen kiezen of juist even rustig kunnen opstarten. Vraag aan jouw kind wat zijn behoefte is. 


Jouw hoogbegaafde kind valt slecht in slaap de laatste vakantie avond

Iedere vakantie is het zo. Je weet dat het eraan zit te komen: jouw kind valt enorm lastig in slaap. Het is al aan het piekeren over school, hij komt nog 5 keer naar beneden en verzint van alles om niet te kunnen slapen. Misschien herken je het ook bij jezelf? Wanneer je een lekkere vakantie hebt gehad en je de dag erna weet moet werken. Misschien kom je dan zelf ook lastig in slaap?

Probeer het niet te controleren of boos te worden op jouw kind. Het hoort erbij. 

Je kunt aangeven dat dit past bij jouw kind en dat het oké is. Daarmee haal je de druk er vanaf. Je kunt de laatste vakantiedag wel zorgen voor een extra leuke activiteit met jou. Dan heeft jouw kind een leuke activiteit én verbinding met jou. 



Wanneer houd ik mijn hoogbegaafde kind thuis?

Voor een hoogbegaafd kind wat zich daadwerkelijk enorm verveeld, overprikkeld raakt en opkijkt tegen de schoolperiode, kan het helpen om hem een dag (of aantal dagen) per maand thuis te houden om op te laden. Je kunt op school aangeven dat jouw kind zich moe voelt van school. Wanneer je jouw kind dan af en toe thuis kunt houden, kan dat er net voor zorgen dat jouw kind daarna weer met wat vernieuwde energie naar school gaat. 


Vaak zijn we als ouders bang dat een kind ons uitspeelt of helemaal niet meer naar school gaat en dat we vervolgens steeds in de discussie gaan belanden. Dat is ook een serieuze optie, want discussiëren met jou kunnen ze als de beste. Ze weten precies waar je vatbaar voor bent ;-)

Je kunt het als ouder ook zien als het “zien én luisteren” naar jouw kind. Je kunt aangeven dat je ziet én weet dat jouw kind meer dan gemiddeld behoefte heeft aan rust tussendoor. En dat het voor jouw kind dus heel normaal is om af en toe een dag thuis te blijven om op te laden. Afhankelijk van de leeftijd kun je dit prima met jouw kind bespreken. 


Professionele hulp voor jouw hoogbegaafde kind met gedragsproblemen


Professionals spelen een cruciale rol bij het ondersteunen en helpen begrijpen van hoogbegaafde kinderen met gedragsproblemen. Jouw kind heeft een ander soort aandacht en ondersteuning nodig dan een kind dat niet hoogbegaafd is. Hoogbegaafdheid kan impact hebben op het hele gezin. Daarom help ik je graag. 

Ik ben zelf moeder van 3 hoogsensitieve kinderen, waarvan 2 hoogbegaafd. Een pittige combinatie en hard werken, maar zij zijn ook direct de reden waarom ik mijn coachingspraktijk ben begonnen. Nadat ik heb geïnvesteerd in verschillende opleidingen, cursussen en trainingen over hoogbegaafdheid en hoogsensitiviteit kwam ik erachter dat ik zo graag andere ouders wilde helpen. Omdat ik zelf weet hoe vermoeiend het kan zijn en hoe hard werken het elke dag is. Ik help je om weer rust in huis te krijgen, om elkaar beter te begrijpen en te ondersteunen. Plan hier gratis je kennismakingsgesprek in waarbij we dieper ingaan op (de behoeftes van) jouw hoogbegaafde kind en waar ik jou bij kan helpen.


9 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page